Erik Persson
Uppdaterad: juni 7, 2024

Att integrera personlig assistans i dagliga aktiviteter och hobbies är viktigt för att stärka livskvaliteten för personer med behov av stöd. Oavsett om du befinner dig i Malmö, Lund, eller i övriga Skåne, har vi erfarenhet och resurser för att skapa en sömlös integration av assistans i vardagen.

För mer information om hur vi kan stödja dig eller dina nära, besök våra sidor för personlig assistans i Malmö, personlig assistans i Lund och personlig assistans i Skåne.

I detta blogginlägg tar vi upp hur och varför personlig assistans bör integreras i olika aspekter av livet.

Dagliga aktiviteter

Många vardagssysslor, som till exempel hushållsarbete, kan vara utmanande för personer med funktionsvariationer. Personliga assistenter kan hjälpa till med allt från matlagning och städning till tvätt och inköp. Genom att anpassa dessa aktiviteter efter individens behov och förmågor kan assistenterna främja en känsla av självständighet och kontroll över det egna hemmet.

Personlig assistans kan också innefatta hjälp med personlig hygien, klädsel och medicinering. Detta stöd är avgörande för att personer med funktionsvariationer ska kunna upprätthålla sin hälsa och sitt välbefinnande. Att ha en assistent som är bekant med en persons rutiner kan underlätta dessa aktiviteter.

Många personer med funktionsvariationer behöver hjälp med att ta sig från en plats till en annan. Assistenter kan hjälpa till med att ordna transport, följa med på resor och assistera med att navigera offentliga och privata miljöer. Detta stöd möjliggör ökad rörlighet och frihet att delta i samhället.

Kontakta gärna Erik eller Frida för att få veta mer om hur Monument jobbar.

Hobbies och fritidsaktiviteter

Fysisk aktivitet är viktig för både kropp och själ. Personliga assistenter kan hjälpa till med att delta i sporter och träningspass genom att anpassa övningar och ge stöd vid behov. Oavsett om det handlar om simning, rullstolsbasket eller gymträning kan assistenter bidra till att underlätta dessa aktiviteter.

Många människor finner glädje i konstnärliga och kreativa aktiviteter såsom målning, musik och skrivande. Assistenter kan hjälpa till genom att sätta upp arbetsstationer, tillhandahålla material och erbjuda fysisk hjälp vid behov. Genom att främja kreativitet och självuttryck kan personlig assistans spela en stor roll i att förbättra välbefinnandet.

Social interaktion är viktigt för ett rikt och meningsfullt liv. Assistenter kan underlätta deltagande i sociala evenemang, möten med vänner och familj och andra gemenskapsaktiviteter. Genom att erbjuda stöd i dessa sammanhang kan assistenter bidra till att bryta social isolering och bygga starkare relationer.

Fördelar

Att integrera personlig assistans i dagliga aktiviteter och hobbies har flera fördelar:

Personlig assistans är en mycket viktig resurs som kan förändra vardagen för personer med funktionsvariationer. Genom att integrera assistans i dagliga aktiviteter kan individer njuta av ökad självständighet, förbättrad livskvalitet och ett rikare socialt liv. Det är viktigt att fortsätta stödja och utveckla dessa tjänster för att säkerställa att alla har möjlighet att leva ett fullt och tillfredsställande liv.

Erik Persson

Monument Assistans

Om Erik

Erik har arbetat i arbetsledande ställning inom LSS i över 15 år och har erfarenhet av personlig assistans både i kommunal som privat regi. Han har också initierat inkluderingsverktyget Malmönyckeln. Malmönyckeln skapar möjligheter för personer med funktionsvariation att få en rikare fritid.